söndag 26 augusti 2018

Det gluten-fria livet

Äldsta dottern har fått celiakidiagnos. Hon sökte för hosta och kom ut med järnbrist och en gluten allergi. Så kan det gå. Nu har hon ätit järntabletter i flera månader och börjar komma ikapp i sina depåer och för några veckor sedan kom det definitiva beskedet.
Mycket att sätta sig in i. Mycket rensa ur, städa, köpa nytt. Mycket googlande. Vi testar nya varor och produkter varje vecka. Hoppas att dottern ska hitta några favoriter.
Vi gjorde lasagne för att frysa in och upptäcker att både soya och buljong innehåller gluten. Bara att kasta sig iväg och hitta fria alternativ. Det finns bra ersättningsprodukter och den lite kräsna dotter provar nytt varje dag. Utan knot.
Idag gör jag "Porterstek", utan porter, istället använder vi glutenfri ale och reder såsen med maizena.
Hämtmaten i veckan hämtades från Spice 'n rice som har tydlig innehållsdeklaration och som hade full koll. Det är skönt att hon är stor och förstår och kan ta eget ansvar. Jag behöver inte oroa mig. Hon blir heller inte jättesjuk eller får jätte ont i magen om det skulle bli fel.
Tänk va skönt att vi bor i ett land med resurser och hjälp att få. Lätt att köpa mat och pengar att bekosta det höga priset som glutenfri mat har.

Inga kommentarer: