måndag 24 mars 2008

Pass - update

Nu har jag pratat med Landvetter och Mannen fick i uppdrag att ringa Gardemoen.
Summa sumarum: Jag måste ha ett pass.
Schengenavtalet var jobbigt att ta sig igenom och allting försvåras av att vi reser från Norge. Tjeckien ingår inte i Schengen fullt ut, men kommer from den 30 mars, 2008 inte kräva pass som ett steg att närma sig avtalet. Vi reser den 28:e!
Det blir omväg via Landvetter på torsdag kväll. "Du är välkommen!" hälsade passpolisen glatt i telefonen i eftermiddags.

"När behöver jag pass?
Ska du vistas utomlands behöver du alltid pass eller inom Schengenområdet ett Nationellt ID-kort. Båda dessa dokument utfärdas av Polisen.
Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet är då det enda dokument som styrker identitet och medborgarskap. Vid resa inom Schengen och Schweiz kan det nationella ID-kortet också användas."
(polisen.se)

"Sverige och de övriga nordiska länderna ingår sedan den 25 mars 2001 i Schengensamarbetet. Det innebär i korthet att personkontrollen vid gränser har upphört i de länder som är med i samarbetet. För resenärer till eller från andra länder har personkontrollen istället förstärks.
Av EU:s 27 länder deltar för närvarande följande länder fullt ut i Schengensamarbetet: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Även Island och Norge ingår genom ett särskilt avtal i Schengenområdet trots att de inte är EU-länder.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, Malta, Slovakien, Slovenien, Ungern och Tjeckien har tagit ett första steg i Schengensamarbetet från och med den 21 december 2007. Det innebär att resande inom Schengenområdet inte behöver pass vid land- och sjögränser till dessa länder. Gränskontroller vid dessa länders flygplatser kommer att upphöra från och med den 30 mars 2008." (polisen.se)

Inga kommentarer: